Een stormvloed teistert Lemmer
Het Lemster Dickens Festijn had dit jaar te maken met twee gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis van Lemmer. December 1824: Een hevige storm teistert al dagen de kust van de Zuiderzee. De inwoners van Lemmer zien met angst hoe het water stijgt. Lukt het de voeten droog te houden? Een eeuw later is de feestelijke opening van het stoomgemaal. De lemmer viert de industriële revolutie. Het hele festijn stond in het teken van deze twee belangrijke momenten uit de geschiedenis van Lemmer. Zo dreigde de kade over te lopen maar kon dit gelukkig verkomen worden. De ark van Lemmer was paraat om mensen te evacueren.
Een bezoeker: ‘Het is hier zo gezellig! En zoveel te zien. Al die personages in kledij uit die tijd, straattheater en veel muziek. De fontein- en lichtshow en de brand in het Gemeentehuis waren specatulair. Maar ook het woudagemaal en de ark van Lemmer waren prachtig. ’’
Koninklijk bezoek
Met een koets kwam de Koningin naar Dickens Lemmer. Ze voerde daar de openingshandeling van het Woudagemaal uit. Een historisch en bijzonder moment voor de Lemmer. Het Woudagemaal, bedient door de Bonkeskudders, draaide ondertussen op volle toeren om Lemmer en heel Friesland droog te houden.
Van en door vrijwilligers
Het Lemster Dickens Festijn wordt georganiseerd door vrijwilligers. Tijdens het festijn deden zo’n 300 acteurs mee in meer dan 35 acts. Ruim 50 figuranten liepen rond en ambachtslieden van de smederij, zeilmakerij en de textielfabriek toonden hun vakwerk. Verdeeld over twee dagen waren er ruim 30 muzikale acts te beluisteren. Daarnaast zijn er nog vele vrijwilligers voorafgaand en tijdens het weekend actief betrokken bij de organisatie van het festijn. Langs de route hadden ondernemers en bewoners hun stoep, woning of bedrijf beschikbaar gesteld of mooi aangekleed ten behoeve van het Lemster Dickens Festijn. Het is prachtig om te zien hoe iedereen zo enorm gedreven was om ook dit jaar het Lemster Dickens Festijn weer tot een succes te maken. Tot over 2 jaar!